Το ξύλο αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή υλικά σε παγκόσμιο επίπεδο και σχεδόν κάθε ποικιλία του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή επίπλων. Κάθε είδος ξύλου διαθέτει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να προσδώσουν διαφορετικούς βαθμούς ζεστασιάς, έμφασης και ομορφιάς στο χώρο σου. Το ξύλο διακρίνεται σε σκληρό, μαλακό και τεχνητό.
«Σκληρή ξυλεία
»
Η σκληρή ξυλεία προέρχεται από τα φυλλοβόλα δέντρα όπως η κερασιά, η καρυδιά, ο δρυς και η καστανιά. Ωστόσο και τα τροπικά ξύλα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και διαθέτουν χαρακτηριστικά που δε μπορεί κανείς να τα βρει στα ξύλα της εύκρατης ζώνης, όπως αντοχή και χρώμα. Τα σκληρά ξύλα συνήθως έχουν σκούρο χρώμα και τα αντικείμενα από σκληρό ξύλο είναι πιο ανθεκτικά στη φθορά με την πάροδο του χρόνου.
«Μαλακή ξυλεία»
Αντίθετα, η μαλακή ξυλεία προέρχεται από κωνοφόρα δέντρα τα οποία παραμένουν πράσινα όλο τον χρόνο, έχοντας μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης και μεγαλύτερη πυκνότητα ξύλου.
Στη μαλακή ξυλεία ανήκει η ξυλεία του πεύκου που λέγεται «κόκκινη» και του έλατου που λέγεται «λευκή».
Τα παλαιότερα έπιπλα “σουηδικού στιλ” κατασκευάζονταν από τη “κόκκινη” ξυλεία, η οποία ήταν ευρέως διαθέσιμη και οικονομική. Αυτά τα έπιπλα σταδιακά αντικαταστάθηκαν από τα έπιπλα μελαμίνης, αλλά υπάρχει ακόμα μια μερίδα καταναλωτών που προτιμούν τα “σουηδικά” έπιπλα λόγω του φυσικού ξύλου και της δυνατότητας να απορροφούν τους χρωματισμούς άλλων ξύλων.
Disclaimer: Η λεύκα, η οποία ανήκει στην κατηγορία της «σκληρής ξυλείας», δίνει ξύλο εξαιρετικά μαλακό σε σύγκρισή με άλλα ξύλα που ανήκουν στην «μαλακή ξυλεία».
«Τεχνητή Ξυλεία
»
Η ξυλεία, ως φυσικό υλικό, είναι μοναδική σε κάθε κομμάτι της. Ωστόσο, επειδή κατά την επεξεργασία της, εμφανίζονται ελαττώματα όπως ανομοιομορφία στην αντοχή, συρρίκνωση, σκέβρωμα, σχίσιμο, διαφορετικό χρώμα και αντοχή στη φωτιά, τα τελευταία χρόνια η τεχνητή ξυλεία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής!
Η τεχνητή ξυλεία παράγεται με μηχανικές και χημικές διαδικασίες, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα απορρίμματα ξύλου και κόλλες. Το τελικό αποτέλεσμα δε διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μασίφ ξυλείας, αλλά αντιμετωπίζει αρκετά από τα μειονεκτήματα της και αντίστοιχα παρατηρούνται κάποια μειονεκτήματα στο υλικό ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής.