Δες όλα τα άρθρα
%CE%9E%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AD%CF%82.jpg

Ξύλινες κατασκευές παντός καιρού.

Είναι σημαντικό να επενδύεις σε υλικά και κατασκευές τα οποία είναι ανθεκτικά στις εναλλαγές του καιρού ιδιαίτερα όσον αφορά ξύλινες κατασκευές εξωτερικού χώρου. Πώς όμως μπορεί το ξύλο να καταστεί ανθεκτικό; Φυσικά, με την τεχνική εμποτισμού του ξύλου η οποία συμβάλει θετικά στην διάρκεια ζωής του!


Γιατί είναι σημαντικός ο εμποτισμός για ένα ξύλο;

Το ξύλο αποτελεί ένα φυσικό υλικό το οποίο συχνά προσβάλλεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι μύκητες, έντομα και άλλοι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν την αντοχή του στον χρόνο. Επιπλέον ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τη φυσική κατάσταση του υλικού μας είναι η έκθεση του σε υγρά περιβάλλοντα, δηλαδή στην υγρασία η οποία σε βάθος χρόνου προκαλεί το σάπισμα του ξύλου. Όταν όμως ένα ξύλο έχει υποστεί κάποια επεξεργασία εμποτισμού τότε καταφέρνουμε να πολλαπλασιάζουμε την διάρκεια ζωής της κατασκευής μας. Τι είναι όμως ο εμποτισμός του ξύλου;

Δύο από τις πιο γνωστές μεθόδους εμποτισμού:

Εμποτισμός με υδροστατική πίεση

Η μέθοδος Boucherie είναι μια τεχνική εμποτισμού ξύλου που χρησιμοποιείται κυρίως για την προστασία ξύλινων στύλων από σαρώσεις και βιολογική φθορά. Η διαδικασία περιλαμβάνει τον εμποτισμό των στύλων με υδατοδιαλυτά συντηρητικά μέσω υδροστατικής πίεσης. Αρχικά οι στύλοι τοποθετούνται σε ορισμένη θέση στο έδαφος και κόβεται ένα τμήμα από τη βάση τους για να διαμορφωθεί εγκάρσια τομή στην οποία τοποθετείται μεταλλικό κάλυμμα που συνδέεται με σωλήνα προς τη δεξαμενή του συντηρητικού. Η διαφορά ύψους μεταξύ της δεξαμενής και των στύλων επιτρέπει τον εκτοπισμό των χυμών του ξύλου και τον εμποτισμό τους με το συντηρητικό διάλυμα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 8 έως 14 μέρες ανάλογα με το είδος του ξύλου και την παραλλαγή της μεθόδου. Τέλος, με αυτόν τον τρόπο, το σομφό του ξύλου εμποτίζεται πλήρως, ενώ το εγκάρδιο μόνο ελάχιστα. Οι εμποτισμένοι στύλοι στοιβάζονται έμφλοιοι και η αποφλοίωση γίνεται αργότερα.


Εμποτισμός ξύλου σε κλίβανο υπό πίεση

Αυτή η τεχνική είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος προστασίας του ξύλου και αφορά στην προστασία του ξύλου από μύκητες και έντομα με την ενσωμάτωση συντηρητικών όπως για παράδειγμα το πισσέλαιο. Για την τοποθέτηση του, το ξύλο πρέπει να βρίσκεται σε ένα κλειστό οριζόντιο κύλινδρο, ώστε ο αέρας έλκεται περιμετρικά έξω από τον κύλινδρο κι έξω από τα κύτταρα του ξύλου. Έπειτα από αυτή την διαδικασία εισάγεται το συστατικό και το περιεχόμενο εμποτισμού τίθεται υπό πίεση με σκοπό να εισαχθεί βαθύτερα στα κύτταρα του ξύλου. Η διαδικασία τελειώνει εφόσον αναρροφηθεί το κενό και αφαιρεθεί τυχόν περισσευούμενη ποσότητα υλικού καθώς και μία κατεργασία στερέωσης του πάνω στο ξύλο.

Επόμενο άρθρο
Για τηλεφωνικές παραγγελίες & εξυπηρέτηση καλέστε στο 2421 085154 | Για τηλεφωνικές παραγγελίες & εξυπηρέτηση καλέστε στο 2421 085154 | Για τηλεφωνικές παραγγελίες & εξυπηρέτηση καλέστε στο 2421 085154 |
Καλάθι
Πληκτρολογήστε ένα όρο αναζήτησης για να εμφανιστούν προϊόντα.
Κατάστημα
0 items Καλάθι
Λογαριασμός